Itt ízletes ételek receptjeit olvashatjátok :) Háziasszonyok és főzni tudók előre!!!
Tárkonyos pulykaraguleves
Hozzávalók:
40 dkg pulykamellfilé 1 kis fej vöröshagyma 1 dl olaj só törött fekete bors egy kevés apróra vágott petrezselyem és tárkonylevél 1 liter csontlé (lehet leveskockából is) 20 dkg vegyes zöldség 1 cikk zeller 10 dkg gomba 6 dkg liszt 2 dl tejszín 1 ek tárkonyecet néhány csepp citromlé
- Elkészítés:
A pulykahúst kockára vágjuk, a hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, majd a fele olajon aranysárgára pirítjuk. Rátesszük a pulykahúst, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a vágott petrezselyemmel és tárkonylevéllel, kevés csontlével felengedjük.
Közben megtisztítjuk a zöldséget, a zellert, a gombát, kockára vágjuk, és a húshoz adjuk.
Lassan pároljuk, majd a csontlével felengedjük.
A maradék olajból a liszttel világos rántást készítünk, ezzel sûrítjük, tejszínnel dúsítjuk, ha kell, utánaízesítjük. A tárkonyecettel és egy kevés citromlével savanyítjuk, jó forrón tálaljuk.
Villám gyümölcsleves
- Hozzávalók:
2 magozott meggykonzerv 8 dl kefír 1 l tej 1 vaníliás cukor cukor ízlés szerint
- Elkészítés:
A meggykonzervet a kefírrel és cukorral összeturmixoluk-keverjük, majd beleöntjük a tejet.
Svájci sajtleves
- Hozzávalók:
5 dkg vaj 5 dkg liszt 10 dkg reszelt ementáli sajt 1 l húsleves (lehet kockából is) 3 tojássárgája só õrölt feketebors reszelt szerecsendió petrezselyem 3 szelet fehérkenyér
- Elkészítés:
A vajat felforrósítjuk, hozzákeverjük a lisztet és közepes lángon aranysárgára pirítjuk. Ezután hozzáadjuk a sajtot. A húslevest állandó keverés közben hozzáöntjük, majd kis lángon kb. 10 percig fõzzük, közben idõnként megkavarjuk.
A tojássárgákat felverjük és a leveshez keverjük. Sóval, borssal és szerecsendióval fûszerezzük.
A petrezselymet megmossuk, finomra metéljük és a leveshez adjuk.
A kenyeret kockákra vágjuk, száraz serpenyõbe tesszük és közepes lángon kavargatva minden oldalról megpirítjuk. Tálaláskor a levesbe szórjuk.
Tekercsestészta leves
- Hozzávalók:
1 fej hagyma 1 db fehérrépa és a levele (petrus) 1 db sárgarépa 1 db egész zeller (szárral, levéllel) 1 db paprika 1 db paradicsom
A tésztához:
1 tojás annyi liszt, amennyit a tojás felvesz pirospaprika só bors olaj
- Elkészítés:
Először a tésztát készítjük el a következőképpen: Meggyúrjuk a tésztát és vékonyra kinyújtjuk. Megkenjük olajjal, megsózzuk, megpaprikázzuk és beborsozzuk (nem kell spórolni a füszerekkel, mert ez adja az ízét).
1-1,5 cm csíkokban hosszában, vagy vízszintesen felszabdaljuk. A csíkokat jó szorosan, FERDÉN feltekeljük, azaz behajtjuk a csík szélét, majd úgy hajtjuk tovább, hogy az előző "hajtást" csak félig fedje. Az így kapott tekercset szintén ferdén darabokra vágjuk (kb. úgy mint a zöldbabot).
A szokásos módon megpároljuk az apróra vágott hagymát, majd a feldarabolt zöldségeket és a zöld leveleket is. Belerakjuk a paprikát és a paradicsomot. Megszórjuk piros paprikával, felengedjük vízzel. Forrás után beletesszük a tésztát, készrefőzzük. A végén a zöldpaprikát és a paradicsomot kivesszük, egy teaszűrőn a levesbe paszírozzuk. Tápláló és NAGYON FINOM étel. (Az alapos fűszerezés a titka.)
Bugaci leves
- Hozzávalók:
kevés füstölt szalonna 1 fej vöröshagyma 2-3 szál fehér- és sárgarépa 20 dkg darált hús 1 gerezd fokhagyma pirospaprika só bors petrezselyemzöld tejföl
- Elkészítés:
Füstölt szalonnát apró kockára vágunk, majd zsírjára olvasztjuk. Finomra vágott hagymát megdinsztelünk a zsiradékban, majd beletesszük a gyufaszál vékonyságúra vágott fehér és sárgarépát. Együtt pároljuk. Megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel, pirospaprikával, felengedjük vízzel, sóval, borssal ízesítjük. Ha a víz felforrt, beletesszük a húsgombócokat: darált húst összgyúrunk sóval, borssal, paprikával, 1 gerezd zúzott fokhagymával. Ha a gombócok már feljöttek a leves tetejére, lisztes, tejfölös habarást adunk hozzá. Jól összeforraljuk.
-
- Vajban sült kakukkfüves csirkecombok
- Hozzávalók:
1,2 kg csirke felsõcomb 10 e.kanál vaj 2 e.kanál olívaolaj 1 citrom leve só bors 7 ág friss kakukkfû 1 t.kanál pirospaprika
- Elkészítés:
Egy tûzálló tálba tegyük a vajat és az olívaolajat. A húsdarabokat locsoljuk meg citromlével, sóval, borssal szórjuk be. Fektessük a combokat a tûzálló tálba. Tegyük köré a kakukkfû ágakat, szórjuk meg a pirospaprikával. 200 fokra elõmelegített sütõben, fóliával lefedve puhára (kb.
30 perc) sütjük. Ezután a fóliát levéve, pirosra pirítjuk a combokat. A pecsenyelével meglocsolt, sós vízben fõtt burgonyát és párolt zöldségeket kínálunk hozzá.
Balatoni töltött sertésszelet
- Hozzávalók:
4 db 10-12 dkg-os sertésszelet ( lehet sertéscombból és sertéskarajból is) 4 szelet sonka 4 szelet trapista sajt 4 szelet bacon szalonna só, étolaj a kisütéshez
- Elkészítés:
A hússzeleteket kiklopfoljuk, megsózzuk. A sonkát és a sajtot összefogjuk, rátekerjük a baconszalonnát, rátesszük a hússzeletre és behajtogatjuk úgy, hogy a töltelék ne lógjon ki a húsból. Olajban minden oldalát jól átsütjük.
Pirított burgonyával tálaljuk.
Boros tekercs
- Hozzávalók:
80 dkg csont nélküli sertéskaraj 50 dkg sertésdagadó só õrölt bors ízlés szerint 1 tk pirospaprika 1,5 dl száraz fehérbor liszt étolaj a sütéshez
- Elkészítés:
A karajt felszeleteljük, és vékonyra kiklopfoljuk. A dagadót ledaráljuk, sóval, borssal és pirospaprikával ízesítjük. Belekeverjük a fehérbort. A karajszeleteket megtöltjük a darált hússal. Szorosan feltekerjk és paprikás lisztben megforgatjuk.
Csirke gourmand módra
- Hozzávalók:
1 közepes nagyságú csirke 15 dkg gomba 1 dl konyak 1/2 dl tejszín 5 dkg vaj 1 tk citromlé 1 tk liszt ízlés szerint só és õrölt fehér bors
- Elkészítés:
A megtisztított csirkét négy darabra vágom. Megsózom, majd a felhevített vajon, jó erõs tûzön mindkét oldalát megpirítom. Ezután tûzálló tálba vagy tepsibe teszem a csirkedarabokat, és körérakom a megtisztított, vastag szeletekre vágott gombát. Megsózom és rácsorgatom a csirke vajas pecsenyelevét. Elõmelegített, forró sütõben, befedve puhára párolom. A fele konyakot, a tejszínt és a citromlevet 3 evõkanál vízzel és a liszttel összeöntöm. A sült csirkét kiveszem a tálból, a pecsenyelére öntöm a konyakos levet, jól összeforralom és ráöntöm a gombára. Ezzel is kiforralom, majd a csirkedarabokat a gombás mártásra teszem. Tálalás elõtt a maradék konyakot a húsra locsolom és rögtön meggyújtom. Ha a láng elhamvadt, az étel fogyasztható. Elkészítési ideje: 75 perc
Gellért borda
Hozzávalók: 1kg oldalas, 20dkg gomba, 20dkg parizer(párizsi), 0,5L tej, 3-4 kanál liszt, 3 kanál mustár, fűszerek.
Az oldalast szeletekre vágjuk, besózzuk, borsozzuk (fokhagyma, majoranna) tepsibe rakjuk, majd fólia alatt zsírban, vízben majdnem készre sütjük. A zsírt leöntjük róla és a húsokat megforgatjuk. Ezután ráöntjük a következő mártást:
20dkg gombát megpároljuk, apróra vágva, sóval, borssal és petrezselyemmel fűszerezzük. Ha a gomba puha, hozzáöntjük a kockára vágott parizert és együtt sütjük. Ezután 0,5L tejben elkeverünk 3.4 kanál lisztet simára. Mustárral (3-4 kanál) ízesítjük. Ráöntjük a gombás parizerre és együtt főzzük, amíg sűrű lesz. Majd ráöntjük ezt a mártást az oldalasra (kerülhet alá is) és sütőben kb 5-ösön 0,5 óráig sütjük. Burgonyával tálaljuk.
Frankfurti leves
A finomra vágott vöröshagymát zsírban üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát és a vékony metéltre vágott kelkáposztát. Sóval, törött borssal, majorannával, finomra vágott petrezselyemzölddel ízesítjük. Kevés vizet öntünk rá, fedővel lefedjük és lassan pároljuk. Ha félig puhára pároltuk, felengedjük vízzel, lassan főzzük. Zsemle színű rántással sűrítjük. A virslekarikákat kevés forró zsírban gyorsan megpirítjuk és a forrásban lévő leveshez adjuk. Az elkészített levesbe belekeverjük a tejfölt.
|