Itt zletes telek receptjeit olvashatjtok :) Hziasszonyok s fzni tudk elre!!!
Trkonyos pulykaraguleves

Hozzvalk:
40 dkg pulykamellfil 1 kis fej vrshagyma 1 dl olaj s trtt fekete bors egy kevs aprra vgott petrezselyem s trkonylevl 1 liter csontl (lehet leveskockbl is) 20 dkg vegyes zldsg 1 cikk zeller 10 dkg gomba 6 dkg liszt 2 dl tejszn 1 ek trkonyecet nhny csepp citroml
- Elkszts:
A pulykahst kockra vgjuk, a hagymt megtiszttjuk, finomra vgjuk, majd a fele olajon aranysrgra pirtjuk. Rtesszk a pulykahst, szzuk, borsozzuk, megszrjuk a vgott petrezselyemmel s trkonylevllel, kevs csontlvel felengedjk.
Kzben megtiszttjuk a zldsget, a zellert, a gombt, kockra vgjuk, s a hshoz adjuk.
Lassan proljuk, majd a csontlvel felengedjk.
A maradk olajbl a liszttel vilgos rntst ksztnk, ezzel sûrtjk, tejsznnel dstjuk, ha kell, utnazestjk. A trkonyecettel s egy kevs citromlvel savanytjuk, j forrn tlaljuk.
Villm gymlcsleves
- Hozzvalk:
2 magozott meggykonzerv 8 dl kefr 1 l tej 1 vanlis cukor cukor zls szerint
- Elkszts:
A meggykonzervet a kefrrel s cukorral sszeturmixoluk-keverjk, majd belentjk a tejet.
Svjci sajtleves

- Hozzvalk:
5 dkg vaj 5 dkg liszt 10 dkg reszelt ementli sajt 1 l hsleves (lehet kockbl is) 3 tojssrgja s õrlt feketebors reszelt szerecsendi petrezselyem 3 szelet fehrkenyr
- Elkszts:
A vajat felforrstjuk, hozzkeverjk a lisztet s kzepes lngon aranysrgra pirtjuk. Ezutn hozzadjuk a sajtot. A hslevest lland kevers kzben hozzntjk, majd kis lngon kb. 10 percig fõzzk, kzben idõnknt megkavarjuk.
A tojssrgkat felverjk s a leveshez keverjk. Sval, borssal s szerecsendival fûszerezzk.
A petrezselymet megmossuk, finomra metljk s a leveshez adjuk.
A kenyeret kockkra vgjuk, szraz serpenyõbe tesszk s kzepes lngon kavargatva minden oldalrl megpirtjuk. Tlalskor a levesbe szrjuk.
Tekercsestszta leves
- Hozzvalk:
1 fej hagyma 1 db fehrrpa s a levele (petrus) 1 db srgarpa 1 db egsz zeller (szrral, levllel) 1 db paprika 1 db paradicsom
A tszthoz:
1 tojs annyi liszt, amennyit a tojs felvesz pirospaprika s bors olaj
- Elkszts:
Elszr a tsztt ksztjk el a kvetkezkppen: Meggyrjuk a tsztt s vkonyra kinyjtjuk. Megkenjk olajjal, megszzuk, megpaprikzzuk s beborsozzuk (nem kell sprolni a fszerekkel, mert ez adja az zt).
1-1,5 cm cskokban hosszban, vagy vzszintesen felszabdaljuk. A cskokat j szorosan, FERDN feltekeljk, azaz behajtjuk a csk szlt, majd gy hajtjuk tovbb, hogy az elz "hajtst" csak flig fedje. Az gy kapott tekercset szintn ferdn darabokra vgjuk (kb. gy mint a zldbabot).
A szoksos mdon megproljuk az aprra vgott hagymt, majd a feldarabolt zldsgeket s a zld leveleket is. Belerakjuk a paprikt s a paradicsomot. Megszrjuk piros paprikval, felengedjk vzzel. Forrs utn beletesszk a tsztt, kszrefzzk. A vgn a zldpaprikt s a paradicsomot kivesszk, egy teaszrn a levesbe paszrozzuk. Tpll s NAGYON FINOM tel. (Az alapos fszerezs a titka.)
Bugaci leves
- Hozzvalk:
kevs fstlt szalonna 1 fej vrshagyma 2-3 szl fehr- s srgarpa 20 dkg darlt hs 1 gerezd fokhagyma pirospaprika s bors petrezselyemzld tejfl
- Elkszts:
Fstlt szalonnt apr kockra vgunk, majd zsrjra olvasztjuk. Finomra vgott hagymt megdinsztelnk a zsiradkban, majd beletesszk a gyufaszl vkonysgra vgott fehr s srgarpt. Egytt proljuk. Megszrjuk finomra vgott petrezselyemmel, pirospaprikval, felengedjk vzzel, sval, borssal zestjk. Ha a vz felforrt, beletesszk a hsgombcokat: darlt hst sszgyrunk sval, borssal, paprikval, 1 gerezd zzott fokhagymval. Ha a gombcok mr feljttek a leves tetejre, lisztes, tejfls habarst adunk hozz. Jl sszeforraljuk.
-
- Vajban slt kakukkfves csirkecombok
- Hozzvalk:
1,2 kg csirke felsõcomb 10 e.kanl vaj 2 e.kanl olvaolaj 1 citrom leve s bors 7 g friss kakukkfû 1 t.kanl pirospaprika
- Elkszts:
Egy tûzll tlba tegyk a vajat s az olvaolajat. A hsdarabokat locsoljuk meg citromlvel, sval, borssal szrjuk be. Fektessk a combokat a tûzll tlba. Tegyk kr a kakukkfû gakat, szrjuk meg a pirospaprikval. 200 fokra elõmelegtett stõben, flival lefedve puhra (kb.
30 perc) stjk. Ezutn a flit levve, pirosra pirtjuk a combokat. A pecsenyelvel meglocsolt, ss vzben fõtt burgonyt s prolt zldsgeket knlunk hozz.
Balatoni tlttt sertsszelet
- Hozzvalk:
4 db 10-12 dkg-os sertsszelet ( lehet sertscombbl s sertskarajbl is) 4 szelet sonka 4 szelet trapista sajt 4 szelet bacon szalonna s, tolaj a kistshez
- Elkszts:
A hsszeleteket kiklopfoljuk, megszzuk. A sonkt s a sajtot sszefogjuk, rtekerjk a baconszalonnt, rtesszk a hsszeletre s behajtogatjuk gy, hogy a tltelk ne lgjon ki a hsbl. Olajban minden oldalt jl tstjk.
Pirtott burgonyval tlaljuk.
Boros tekercs
- Hozzvalk:
80 dkg csont nlkli sertskaraj 50 dkg sertsdagad s õrlt bors zls szerint 1 tk pirospaprika 1,5 dl szraz fehrbor liszt tolaj a stshez
- Elkszts:
A karajt felszeleteljk, s vkonyra kiklopfoljuk. A dagadt ledarljuk, sval, borssal s pirospaprikval zestjk. Belekeverjk a fehrbort. A karajszeleteket megtltjk a darlt hssal. Szorosan feltekerjk s papriks lisztben megforgatjuk.
Csirke gourmand mdra
- Hozzvalk:
1 kzepes nagysg csirke 15 dkg gomba 1 dl konyak 1/2 dl tejszn 5 dkg vaj 1 tk citroml 1 tk liszt zls szerint s s õrlt fehr bors
- Elkszts:
A megtiszttott csirkt ngy darabra vgom. Megszom, majd a felhevtett vajon, j erõs tûzn mindkt oldalt megpirtom. Ezutn tûzll tlba vagy tepsibe teszem a csirkedarabokat, s krrakom a megtiszttott, vastag szeletekre vgott gombt. Megszom s rcsorgatom a csirke vajas pecsenyelevt. Elõmelegtett, forr stõben, befedve puhra prolom. A fele konyakot, a tejsznt s a citromlevet 3 evõkanl vzzel s a liszttel sszentm. A slt csirkt kiveszem a tlbl, a pecsenyelre ntm a konyakos levet, jl sszeforralom s rntm a gombra. Ezzel is kiforralom, majd a csirkedarabokat a gombs mrtsra teszem. Tlals elõtt a maradk konyakot a hsra locsolom s rgtn meggyjtom. Ha a lng elhamvadt, az tel fogyaszthat. Elksztsi ideje: 75 perc
Gellrt borda
Hozzvalk: 1kg oldalas, 20dkg gomba, 20dkg parizer(prizsi), 0,5L tej, 3-4 kanl liszt, 3 kanl mustr, fszerek.
Az oldalast szeletekre vgjuk, beszzuk, borsozzuk (fokhagyma, majoranna) tepsibe rakjuk, majd flia alatt zsrban, vzben majdnem kszre stjk. A zsrt lentjk rla s a hsokat megforgatjuk. Ezutn rntjk a kvetkez mrtst:
20dkg gombt megproljuk, aprra vgva, sval, borssal s petrezselyemmel fszerezzk. Ha a gomba puha, hozzntjk a kockra vgott parizert s egytt stjk. Ezutn 0,5L tejben elkevernk 3.4 kanl lisztet simra. Mustrral (3-4 kanl) zestjk. Rntjk a gombs parizerre s egytt fzzk, amg sr lesz. Majd rntjk ezt a mrtst az oldalasra (kerlhet al is) s stben kb 5-sn 0,5 rig stjk. Burgonyval tlaljuk.
Frankfurti leves
A finomra vgott vrshagymt zsrban vegesre pirtjuk. Hozzadjuk az sszezzott fokhagymt s a vkony metltre vgott kelkposztt. Sval, trtt borssal, majorannval, finomra vgott petrezselyemzlddel zestjk. Kevs vizet ntnk r, fedvel lefedjk s lassan proljuk. Ha flig puhra proltuk, felengedjk vzzel, lassan fzzk. Zsemle szn rntssal srtjk. A virslekarikkat kevs forr zsrban gyorsan megpirtjuk s a forrsban lv leveshez adjuk. Az elksztett levesbe belekeverjk a tejflt.
|