Édes szájúak Ide!
Mézes torta
Hozzávalók:
4 csésze teljes kiőrlésű tésztaliszt
4 ek sütőpor
1/2 kk só
2 kk fahéj
1 csésze méz
2 csésze almalé
1 kk vaníliakivonat
1/2 csésze mazsola
1/3 csésze darabolt mandula
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Keverjük össze a száraz összetevőket egy nagy keverőtálban.
Egy másik tálban keverjük össze a mézet, almalét és vaníliát, keverjük össze míg sima lesz.
Alakítsunk ki egy gödröt a száraz összetevőkben és öntsük bele a folyadékot. Alaposan dolgozzuk össze, majd keverjük bele a mazsolát és a mandulát is.
Tegyük a tésztát egy vékonyan kiolajozott sütőformába, majd süssük 50-60 percig, míg a beleszúrt villára már nem ragad tészta.
Karácsonyi mézeskalács
Hozzávalók: 2,5 dl meleg méz 1 ek joghurt 1 (bio)citrom reszelt héja 2 késhegynyi őrölt fahéj 4-5 finomra tört szegfűszeg 30 dkg liszt fél cs. sütőpor A hozzávalókat összekeverjük, ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és különböző formákkal kiszaggatjuk. Kivajazott tepsibe tesszük, és cukrozott vízzel megkenjük. Hámozott mandulával díszítjük, és közepes tűznél sütjük.
5 perces süti
- Hozzávalók:
2 tojás 1 cs sütõpor 4 evõkanál kakaó 2 pohár tejföl 2 pohár liszt 2 pohár cukor ízlés szerint mehet bele: rum és darált dió
- Elkészítés:
A hozzávalókat alaposan összekeverjük, zsírozott, lisztezett tepsiben elõmelegített sütõben tûpróbáig sütjük.
Amarettini
- Hozzávalók:
250 g finomra darált héj nélküli mandulamag 200 g cukor ½ keserű mandula aroma 4 tojásfehérje
- Elkészítés:
A finomra darált mandulát a cukor ¾ részével és a keserű mandula aromával összekeverjük.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, hozzáadjuk a maradék cukrot és óvatosan készre verjük.
A mandulás keverék harmadát lazán hozzákeverjük a felvert tojáshabhoz, majd a következő harmad, végül az utolsó adag következik.
A masszát egyenes csövű, nagy lukú nyomózsákba tesszük. Sütőpapírral kibélelt tepsire dió nagyságú halmokat nyomunk. 140°C-ra előmelegített sütőben alsó-/felső sütéssel 35-45 percig sütjük. (Süthetjük hőlégkeveréssel is, ilyenkor 130°C-ra melegítjük elő a sütőt, és egyszerre több tepsi süteményt is betolhatunk. A sütési idő ebben az esetben 40-50 perc.)
Apró kiflik
- Hozzávalók:
Tésztához 50 dkg liszt 45 dkg vaj 2,4 dl tejföl 4 tojássárga porcukor
Töltelékhez baracklekvár vagy dió, esetleg mák, amit jobban szeretünk
- Elkészítés:
A lisztet vajjal elmorzsoljuk. A tejfölt a tojássárgájával elkeverjük, és az egészet jól összegyúrjuk. 16 egyforma kis gombócra osztjuk. Jól lezárt nejlonzacskóban másnapig hûtõszekrénybe tesszük. Másnap egy konyharuhát jól megszórunk porcukorral, és egyszerre csak egy gombócot kivéve a hûtõbõl, kinyújtjuk kb. 30 cm átmérõjû kör alakúra.
8 részre osztjuk, cikkekre. Nem kell megmozdítani, csak a külsõ oldalára rárakjuk a kis halom tölteléket. Lehet dió, mák, baracklekvár, de ez utóbbiból csak keveset tegyünk, mert lefolyhat. Miután felsodortuk kifli formára, enyhén kivajazott teflon tepsiben ujjnyi távolságra rakjuk, és elõmelegített sütõben kb. 20-25 percig sütjük, amíg szép világosbarna nem lesz. A kimaradt, sütésre váró tésztát hûtõben tartsuk, ne szobahõmérsékleten! Ha hosszabb ideig szeretnénk tárolni, a nyers tészta légmentesen lezárva mélyhûtõben eláll.
Csoki muffin
- Hozzávalók:
12 db muffinhoz:
15 dkg vaj 10 dkg cukor 10 dkg liszt tej 1 ek sütőpor 1 1/2 ek kakaópor ét vagy tej csoki 2 tojás mogyorókrém
- Elkészítés:
A lisztet tálba öntjük. Hozzáadjuk a sütőport, a darabokra tört csokit és a akakóport.
Egy másik tálban a vajat a cukorral összekeverjük, darabonként hozzáadjuk a tojást és jól elkeverjük.
Hozzáöntjük a lisztet, a mogyorókrémet és a tejet. Robotgéppel jól elkeverjük.
A sütőformát kibéleljük a papírokkal és ebbe tesszük a tésztát.
5-ös fokozaton előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük.
Hagyjuk kihűlni.
Csokoládékocka
- Hozzávalók:
6 tojásfehérje 3 tojássárgája 22,5 dkg cukor 5 dkg csokoládé 12 dkg liszt 7,5 dkg dió vagy mogyoró 7,5 dkg vaj 2 ek rum
- Elkészítés:
A 6 tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd lassan hozzákeverünk 15 dkg cukrot, a reszelt csokoládét és a lisztet. Kikent, lisztezett tepsiben sütjük. Ha kihûlt kettévágjuk és a következõ krémmel töltjük: 3 tojássárgáját 7,5 dkg cukorral gõz fölött habosra fõzünk, majd hozzáadjuk a darált diót vagy mogyorót. Ha kihûlt a massza, hozzákeverjük a vajat és 2 evõkanál rumot. A tészta tetejét csokimázzal megkenjük, majd 4x4 cm-es kockákra vágjuk.
Diós csók
- Hozzávalók:
A tésztához: 15 dkg margarin 10 dkg porcukor 1 csomag vaníliás cukor 1 db tojás 6 db tojássárga 5 dkg dió 35 dkg liszt 1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg 1 mokkáskanál szerecsendió 1 evőkanál rum margarin a forma kikenéséhez
a mázhoz:
25 dkg baracklekvár 10 dkg porcukor kb. 45 db felezett dió a díszítéshez
- Elkészítés:
A margarint,a porcukrot a vaníliás cukrot, a sót, a tojást és a tojássárgáját robotgéppel habosra felkeverjük. A diót finomra daráljuk és a liszthez keverjük. A dió-liszt keverékéhez hozzáadjuk a szegfűszeget, a szerecsendiót és a rumot. Az egészet a margarinos-tojásos masszához keverjük és sima tésztává gyúrjuk. Kézzel cipót formálunk belőle, háztartási fóliába gyöngöljük és 2-3 órára hűtőbe tesszük.
A sütőlapot margarinnal kikenjük. A tésztából diónyi golyókat gyúrunk és a sütölapra helyezzük. 150 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük.
A lekvárt felmelegítjük és átszürjük. A diós csókokat a sütés után rögtön bekenjük a lekvárral és száradni hagyjuk.
A porcukrot 1-2 evőkanál forró vízzel sima mázzá keverjük. A csókokat ezzel bekenjük és 1-1 fél dióval díszítjük.
Duna hullám
- Hozzávalók:
40 dkg margarin felolvasztva 40 dkg cukor 60 dkg rétesliszt 1 csomag sütõpor 2 vaníliás cukor 7 tojás meggy 5 dkg kakaó
Krém 1 vaníliás pudingpor 25 dkg vaj 20 dkg porcukor
Tetejére reszelt csokoládé
- Elkészítés:
A réteslisztet összekeverjük a sütõporral, a cukorral, a margarinnal, a vaníliás cukorral, a 7 tojás sárgájával.
A 7 tojás fehérjét felverjük habbá, és úgy adjuk a tésztához. Két részre osztjuk, az egyik felét tepsibe öntjük, és kirakjuk magozott meggyel. A tészta másik felébe belekeverjük a kakaót és ráöntjük a meggyes masszára.
Sütjük. A vaníliás pudingporból krémet fõzünk. A vajat kikavarjuk a porcukorral és ha kihûlt, a pudinggal összeöntjük, majd a tészta tetejére kenjük. A tetejére csokit reszelünk.
Joghurtos sütemény II.
- Hozzávalók:
1/2 pohár olaj 1 tojás 1 pohár joghurt 2 pohár liszt 1 pohár cukor 1/2 sütõpor Mindent a joghurtospohárral mérünk.
- Elkészítés:
A hozzávalókat összekeverjük, majd kivajazott, lisztezett tepsiben elõmelegített sütõben sütjük. |