des szjak Ide!
Mzes torta
Hozzvalk:
4 cssze teljes kirls tsztaliszt
4 ek stpor
1/2 kk s
2 kk fahj
1 cssze mz
2 cssze almal
1 kk vanliakivonat
1/2 cssze mazsola
1/3 cssze darabolt mandula
Melegtsk el a stt 180 fokra.
Keverjk ssze a szraz sszetevket egy nagy kevertlban.
Egy msik tlban keverjk ssze a mzet, almalt s vanlit, keverjk ssze mg sima lesz.
Alaktsunk ki egy gdrt a szraz sszetevkben s ntsk bele a folyadkot. Alaposan dolgozzuk ssze, majd keverjk bele a mazsolt s a mandult is.
Tegyk a tsztt egy vkonyan kiolajozott stformba, majd sssk 50-60 percig, mg a beleszrt villra mr nem ragad tszta.
Karcsonyi mzeskalcs
Hozzvalk: 2,5 dl meleg mz 1 ek joghurt 1 (bio)citrom reszelt hja 2 kshegynyi rlt fahj 4-5 finomra trt szegfszeg 30 dkg liszt fl cs. stpor A hozzvalkat sszekeverjk, ujjnyi vastagra kinyjtjuk, s klnbz formkkal kiszaggatjuk. Kivajazott tepsibe tesszk, s cukrozott vzzel megkenjk. Hmozott mandulval dsztjk, s kzepes tznl stjk.
5 perces sti
- Hozzvalk:
2 tojs 1 cs stõpor 4 evõkanl kaka 2 pohr tejfl 2 pohr liszt 2 pohr cukor zls szerint mehet bele: rum s darlt di
- Elkszts:
A hozzvalkat alaposan sszekeverjk, zsrozott, lisztezett tepsiben elõmelegtett stõben tûprbig stjk.
Amarettini
- Hozzvalk:
250 g finomra darlt hj nlkli mandulamag 200 g cukor ½ keser mandula aroma 4 tojsfehrje
- Elkszts:
A finomra darlt mandult a cukor ¾ rszvel s a keser mandula aromval sszekeverjk.
A tojsfehrjket kemny habb verjk, hozzadjuk a maradk cukrot s vatosan kszre verjk.
A manduls keverk harmadt lazn hozzkeverjk a felvert tojshabhoz, majd a kvetkez harmad, vgl az utols adag kvetkezik.
A masszt egyenes csv, nagy luk nyomzskba tesszk. Stpaprral kiblelt tepsire di nagysg halmokat nyomunk. 140C-ra elmelegtett stben als-/fels stssel 35-45 percig stjk. (Sthetjk hlgkeverssel is, ilyenkor 130C-ra melegtjk el a stt, s egyszerre tbb tepsi stemnyt is betolhatunk. A stsi id ebben az esetben 40-50 perc.)
Apr kiflik
- Hozzvalk:
Tszthoz 50 dkg liszt 45 dkg vaj 2,4 dl tejfl 4 tojssrga porcukor
Tltelkhez baracklekvr vagy di, esetleg mk, amit jobban szeretnk
- Elkszts:
A lisztet vajjal elmorzsoljuk. A tejflt a tojssrgjval elkeverjk, s az egszet jl sszegyrjuk. 16 egyforma kis gombcra osztjuk. Jl lezrt nejlonzacskban msnapig hûtõszekrnybe tesszk. Msnap egy konyharuht jl megszrunk porcukorral, s egyszerre csak egy gombcot kivve a hûtõbõl, kinyjtjuk kb. 30 cm tmrõjû kr alakra.
8 rszre osztjuk, cikkekre. Nem kell megmozdtani, csak a klsõ oldalra rrakjuk a kis halom tltelket. Lehet di, mk, baracklekvr, de ez utbbibl csak keveset tegynk, mert lefolyhat. Miutn felsodortuk kifli formra, enyhn kivajazott teflon tepsiben ujjnyi tvolsgra rakjuk, s elõmelegtett stõben kb. 20-25 percig stjk, amg szp vilgosbarna nem lesz. A kimaradt, stsre vr tsztt hûtõben tartsuk, ne szobahõmrskleten! Ha hosszabb ideig szeretnnk trolni, a nyers tszta lgmentesen lezrva mlyhûtõben elll.
Csoki muffin
- Hozzvalk:
12 db muffinhoz:
15 dkg vaj 10 dkg cukor 10 dkg liszt tej 1 ek stpor 1 1/2 ek kakapor t vagy tej csoki 2 tojs mogyorkrm
- Elkszts:
A lisztet tlba ntjk. Hozzadjuk a stport, a darabokra trt csokit s a akakport.
Egy msik tlban a vajat a cukorral sszekeverjk, darabonknt hozzadjuk a tojst s jl elkeverjk.
Hozzntjk a lisztet, a mogyorkrmet s a tejet. Robotgppel jl elkeverjk.
A stformt kibleljk a paprokkal s ebbe tesszk a tsztt.
5-s fokozaton elmelegtett stben 25-30 percig stjk.
Hagyjuk kihlni.
Csokoldkocka
- Hozzvalk:
6 tojsfehrje 3 tojssrgja 22,5 dkg cukor 5 dkg csokold 12 dkg liszt 7,5 dkg di vagy mogyor 7,5 dkg vaj 2 ek rum
- Elkszts:
A 6 tojsfehrjt kemny habb verjk, majd lassan hozzkevernk 15 dkg cukrot, a reszelt csokoldt s a lisztet. Kikent, lisztezett tepsiben stjk. Ha kihûlt kettvgjuk s a kvetkezõ krmmel tltjk: 3 tojssrgjt 7,5 dkg cukorral gõz fltt habosra fõznk, majd hozzadjuk a darlt dit vagy mogyort. Ha kihûlt a massza, hozzkeverjk a vajat s 2 evõkanl rumot. A tszta tetejt csokimzzal megkenjk, majd 4x4 cm-es kockkra vgjuk.
Dis csk
- Hozzvalk:
A tszthoz: 15 dkg margarin 10 dkg porcukor 1 csomag vanlis cukor 1 db tojs 6 db tojssrga 5 dkg di 35 dkg liszt 1 mokkskanl rlt szegfszeg 1 mokkskanl szerecsendi 1 evkanl rum margarin a forma kikenshez
a mzhoz:
25 dkg baracklekvr 10 dkg porcukor kb. 45 db felezett di a dsztshez
- Elkszts:
A margarint,a porcukrot a vanlis cukrot, a st, a tojst s a tojssrgjt robotgppel habosra felkeverjk. A dit finomra darljuk s a liszthez keverjk. A di-liszt keverkhez hozzadjuk a szegfszeget, a szerecsendit s a rumot. Az egszet a margarinos-tojsos masszhoz keverjk s sima tsztv gyrjuk. Kzzel cipt formlunk belle, hztartsi fliba gyngljk s 2-3 rra htbe tesszk.
A stlapot margarinnal kikenjk. A tsztbl dinyi golykat gyrunk s a stlapra helyezzk. 150 fokra elmelegtett stben kb. 20 percig stjk.
A lekvrt felmelegtjk s tszrjk. A dis cskokat a sts utn rgtn bekenjk a lekvrral s szradni hagyjuk.
A porcukrot 1-2 evkanl forr vzzel sima mzz keverjk. A cskokat ezzel bekenjk s 1-1 fl dival dsztjk.
Duna hullm
- Hozzvalk:
40 dkg margarin felolvasztva 40 dkg cukor 60 dkg rtesliszt 1 csomag stõpor 2 vanlis cukor 7 tojs meggy 5 dkg kaka
Krm 1 vanlis pudingpor 25 dkg vaj 20 dkg porcukor
Tetejre reszelt csokold
- Elkszts:
A rteslisztet sszekeverjk a stõporral, a cukorral, a margarinnal, a vanlis cukorral, a 7 tojs srgjval.
A 7 tojs fehrjt felverjk habb, s gy adjuk a tszthoz. Kt rszre osztjuk, az egyik felt tepsibe ntjk, s kirakjuk magozott meggyel. A tszta msik felbe belekeverjk a kakat s rntjk a meggyes masszra.
Stjk. A vanlis pudingporbl krmet fõznk. A vajat kikavarjuk a porcukorral s ha kihûlt, a pudinggal sszentjk, majd a tszta tetejre kenjk. A tetejre csokit reszelnk.
Joghurtos stemny II.
- Hozzvalk:
1/2 pohr olaj 1 tojs 1 pohr joghurt 2 pohr liszt 1 pohr cukor 1/2 stõpor Mindent a joghurtospohrral mrnk.
- Elkszts:
A hozzvalkat sszekeverjk, majd kivajazott, lisztezett tepsiben elõmelegtett stõben stjk. |