des szjak Ide! 
  
  
  
Mzes torta 
  
Hozzvalk: 
4 cssze teljes kirls tsztaliszt 
4 ek stpor 
1/2 kk s 
2 kk fahj 
1 cssze mz 
2 cssze almal 
1 kk vanliakivonat 
1/2 cssze mazsola 
1/3 cssze darabolt mandula 
Melegtsk el a stt 180 fokra. 
Keverjk ssze a szraz sszetevket egy nagy kevertlban. 
Egy msik tlban keverjk ssze a mzet, almalt s vanlit, keverjk ssze mg sima lesz. 
Alaktsunk ki egy gdrt a szraz sszetevkben s ntsk bele a folyadkot. Alaposan dolgozzuk ssze, majd keverjk bele a mazsolt s a mandult is. 
Tegyk a tsztt egy vkonyan kiolajozott stformba, majd sssk 50-60 percig, mg a beleszrt villra mr nem ragad tszta. 
 
 
 
Karcsonyi mzeskalcs
Hozzvalk:  2,5 dl meleg mz  1 ek joghurt  1 (bio)citrom reszelt hja  2 kshegynyi rlt fahj  4-5 finomra trt szegfszeg  30 dkg liszt  fl cs. stpor  A hozzvalkat sszekeverjk, ujjnyi vastagra kinyjtjuk, s klnbz formkkal kiszaggatjuk. Kivajazott tepsibe tesszk, s cukrozott vzzel megkenjk. Hmozott mandulval dsztjk, s kzepes tznl stjk. 
  
5 perces sti
  
- Hozzvalk: 
2 tojs  1 cs stõpor  4 evõkanl kaka  2 pohr tejfl  2 pohr liszt  2 pohr cukor  zls szerint mehet bele: rum s darlt di  
 
 - Elkszts: 
 A hozzvalkat alaposan sszekeverjk, zsrozott, lisztezett tepsiben elõmelegtett stõben tûprbig stjk.   
Amarettini
    
- Hozzvalk: 
250 g finomra darlt hj nlkli mandulamag  200 g cukor  ½ keser mandula aroma  4 tojsfehrje 
 
 - Elkszts: 
 A finomra darlt mandult a cukor ¾ rszvel s a keser mandula aromval sszekeverjk. 
A tojsfehrjket kemny habb verjk, hozzadjuk a maradk cukrot s vatosan kszre verjk. 
A manduls keverk harmadt lazn hozzkeverjk a felvert tojshabhoz, majd a kvetkez harmad, vgl az utols adag kvetkezik. 
A masszt egyenes csv, nagy luk nyomzskba tesszk. Stpaprral kiblelt tepsire di nagysg halmokat nyomunk. 140C-ra elmelegtett stben als-/fels stssel 35-45 percig stjk. (Sthetjk hlgkeverssel is, ilyenkor 130C-ra melegtjk el a stt, s egyszerre tbb tepsi stemnyt is betolhatunk. A stsi id ebben az esetben 40-50 perc.)    
Apr kiflik
  
- Hozzvalk: 
 Tszthoz 50 dkg liszt 45 dkg vaj 2,4 dl tejfl 4 tojssrga porcukor 
Tltelkhez baracklekvr vagy di, esetleg mk, amit jobban szeretnk 
 - Elkszts: 
 A lisztet vajjal elmorzsoljuk. A tejflt a tojssrgjval elkeverjk, s az egszet jl sszegyrjuk. 16 egyforma kis gombcra osztjuk. Jl lezrt nejlonzacskban msnapig hûtõszekrnybe tesszk. Msnap egy konyharuht jl megszrunk porcukorral, s egyszerre csak egy gombcot kivve a hûtõbõl, kinyjtjuk kb. 30 cm tmrõjû kr alakra. 
8 rszre osztjuk, cikkekre. Nem kell megmozdtani, csak a klsõ oldalra rrakjuk a kis halom tltelket. Lehet di, mk, baracklekvr, de ez utbbibl csak keveset tegynk, mert lefolyhat. Miutn felsodortuk kifli formra, enyhn kivajazott teflon tepsiben ujjnyi tvolsgra rakjuk, s elõmelegtett stõben kb. 20-25 percig stjk, amg szp vilgosbarna nem lesz. A kimaradt, stsre vr tsztt hûtõben tartsuk, ne szobahõmrskleten! Ha hosszabb ideig szeretnnk trolni, a nyers tszta lgmentesen lezrva mlyhûtõben elll. 
   
Csoki muffin
  
- Hozzvalk: 
12 db muffinhoz: 
  15 dkg vaj  10 dkg cukor  10 dkg liszt  tej  1 ek stpor  1 1/2 ek kakapor  t vagy tej csoki  2 tojs  mogyorkrm 
 
 - Elkszts: 
 A lisztet tlba ntjk. Hozzadjuk a stport, a darabokra trt csokit s a akakport. 
Egy msik tlban a vajat a cukorral sszekeverjk, darabonknt hozzadjuk a tojst s jl elkeverjk. 
Hozzntjk a lisztet, a mogyorkrmet s a tejet. Robotgppel jl elkeverjk. 
A stformt kibleljk a paprokkal s ebbe tesszk a tsztt. 
5-s fokozaton elmelegtett stben 25-30 percig stjk. 
Hagyjuk kihlni.   
Csokoldkocka
  
- Hozzvalk: 
6 tojsfehrje 3 tojssrgja 22,5 dkg cukor 5 dkg csokold 12 dkg liszt 7,5 dkg di vagy mogyor 7,5 dkg vaj 2 ek rum 
 
 - Elkszts: 
 A 6 tojsfehrjt kemny habb verjk, majd lassan hozzkevernk 15 dkg cukrot, a reszelt csokoldt s a lisztet. Kikent, lisztezett tepsiben stjk. Ha kihûlt kettvgjuk s a kvetkezõ krmmel tltjk: 3 tojssrgjt 7,5 dkg cukorral gõz fltt habosra fõznk, majd hozzadjuk a darlt dit vagy mogyort. Ha kihûlt a massza, hozzkeverjk a vajat s 2 evõkanl rumot. A tszta tetejt csokimzzal megkenjk, majd 4x4 cm-es kockkra vgjuk. 
   
Dis csk
  
- Hozzvalk: 
A tszthoz:  15 dkg margarin  10 dkg porcukor  1 csomag vanlis cukor  1 db tojs  6 db tojssrga  5 dkg di  35 dkg liszt  1 mokkskanl rlt szegfszeg  1 mokkskanl szerecsendi  1 evkanl rum  margarin a forma kikenshez 
  a mzhoz: 
  25 dkg baracklekvr  10 dkg porcukor  kb. 45 db felezett di a dsztshez 
 
 - Elkszts: 
 A margarint,a porcukrot a vanlis cukrot, a st, a tojst s a tojssrgjt robotgppel habosra felkeverjk. A dit finomra darljuk s a liszthez keverjk. A di-liszt keverkhez hozzadjuk a szegfszeget, a szerecsendit s a rumot. Az egszet a margarinos-tojsos masszhoz keverjk s sima tsztv gyrjuk. Kzzel cipt formlunk belle, hztartsi fliba gyngljk s 2-3 rra htbe tesszk. 
A stlapot margarinnal kikenjk. A tsztbl dinyi golykat gyrunk s a stlapra helyezzk. 150 fokra elmelegtett stben kb. 20 percig stjk. 
A lekvrt felmelegtjk s tszrjk. A dis cskokat a sts utn rgtn bekenjk a lekvrral s szradni hagyjuk. 
A porcukrot 1-2 evkanl forr vzzel sima mzz keverjk. A cskokat ezzel bekenjk s 1-1 fl dival dsztjk.   
Duna hullm
  
- Hozzvalk: 
40 dkg margarin felolvasztva 40 dkg cukor 60 dkg rtesliszt 1 csomag stõpor  2 vanlis cukor 7 tojs meggy 5 dkg kaka 
 Krm 1 vanlis pudingpor 25 dkg vaj 20 dkg porcukor 
Tetejre reszelt csokold 
 - Elkszts: 
 A rteslisztet sszekeverjk a stõporral, a cukorral, a margarinnal, a vanlis cukorral, a 7 tojs srgjval. 
A 7 tojs fehrjt felverjk habb, s gy adjuk a tszthoz. Kt rszre osztjuk, az egyik felt tepsibe ntjk, s kirakjuk magozott meggyel. A tszta msik felbe belekeverjk a kakat s rntjk a meggyes masszra. 
Stjk. A vanlis pudingporbl krmet fõznk. A vajat kikavarjuk a porcukorral s ha kihûlt, a pudinggal sszentjk, majd a tszta tetejre kenjk. A tetejre csokit reszelnk. 
   
Joghurtos stemny II.
  
- Hozzvalk: 
1/2 pohr olaj 1 tojs 1 pohr joghurt 2 pohr liszt 1 pohr cukor 1/2 stõpor Mindent a joghurtospohrral mrnk. 
 
 - Elkszts: 
 A hozzvalkat sszekeverjk, majd kivajazott, lisztezett tepsiben elõmelegtett stõben stjk.    |